Categorieën
cultuur

Paradijselijke promotie

De mooiste boom stond deze kerst niet op het plein van de stad, maar op een bladzijde in de krant. Daar stond, nog vóór kerstavond, op 23 december 2016,  een advertentie van De Bezige Bij. Dat was in NRC Handelsblad, en paginagroot.

Net voordat ik naar bed ging en de cultuurbijlage bij het oud papier wilde gooien, zag ik daar, op de achterkant van die bijlage, die advertentie. Was krantenpapier wit geweest, dan stond daar tegen een sneeuwwitte achtergrond een grote kerstboom, met bovenin de piek. De piek was rood, een rode bij, het scharlaken logo van de uitgever. De boom was gesierd met woorden, woorden in plaats van takken met naalden. Ik las van bovenin ‘Ik’ tot onderin ‘dromen’ en ging toen – verlicht – slapen.

De meeslepende  woorden van de advertentie staan ook op de eerste tekstpagina van de nieuwste roman van Marcel Möring, Eden. Ook daar vormen de groengezette woorden een boom, geen den, geen spar, maar zoals een kind ’m tekenen zou. Ik las verder, maar niet heel veel, want het boek verschijnt pas op 5 januari. Op de webstek van De Bezige Bij staat een fragment dat nieuwsgierig maakt naar de rest.

Niet eerder beleefde ik zoveel genoegen aan een advertentie. Aan talloze heb ik me geërgerd door hun nietszeggendheid, ik heb grappige gezien en mooie, sommige waren scherp en enkele confronterend, maar ontroerend mooi, dat zag ik niet eerder. Afgezien van de foto van het omslag, waarvan de plek een beetje ongelukkig is, is dit een volmaakte advertentie: timing, vorm & inhoud, beter kan niet. De advertentie ís het product – het boek, al is het slechts de eerste bladzijde.

Marcel Möring bleef bij De Bezige Bij – na de rel rondom het verschijnen van Dyab Abou Jahjah’s Pleidooi voor radicalisering. Maar dan de andere auteurs van De Bezige Bij –degenen die nooit wilden vertrekken  – krijgen die net zo’n formidabel eerbetoon als straks hun nieuwe werken verschijnen? En zie het maar eens te evenaren. Ieder jaar opnieuw een geletterde kerstboom zou afgezaagd zijn, en alleen met kerst is te weinig bovendien. Maar ach, een kniesoor die daarop let.

Ik houd me aanbevolen voor een recensie-exemplaar, want ook de e-bookversie is ondanks negen links op de website debezigebij.nl nog niet binnen te halen.

— UPDATE • 5 januari 2017 —

Dank aan De Bezige Bij voor de toezegging mij een recensie-exemplaar te sturen. Na ontvangst zal ik het lezen en hier op mijn weblog bespreken.

— UPDATE 2 • 5 januari 2017 —

Hartelijk dank, Agnes Scheperkeuter van De Bezige Bij. Eden is zojuist door de postbode bezorgd. Ik ga lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *