Categorieën
leven natuur

Golf van slag

De kortste dag, dat is het vandaag. Vanaf nu gaat de zon iedere dag weer ietsje later onder en ’s ochtends komt-ie ietsjes eerder op! Nee, nee. Nee! Dat is dus niet zo. Je zou het denken want dat het de kortste dag is klopt wel – al is dat niet altijd op 21 december, het kan een dag eerder of een dag later zijn.

Het KNMI produceert ieder jaar een handige tabel met daarin de tijden van zonsopkomst (‘zonopkomst’ volgens het KNMI, maar niet volgens ieder ander) en zonsondergang. Daarin kun je heel makkelijk zien dat vandaag de zon om 16.31 uur onderging, maar ook dat dat tien dagen geleden al om 16.28 uur was. Kijk hier voor die tabellen, ook voor de tijden wanneer de maan opkomt en ondergaat: www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/klimatologische-brochures-en-boeken.

De zon kwam vandaag op om 08.46 uur en morgen ook. Dan de 23e en de 24e een minuutje later en van 25 december tot en met 3 januari 2017 om 08.48 uur. En daarna pas wordt het gestaag steeds een beetje eerder licht.

Zet je de tijden van zonsopkomst en -ondergang uit in een grafiek, dan zie je twee golven. De lijn voor de zonsondergang heeft een top rond het begin van de zomer en een dal ongeveer bij het begin van de winter. De zonsopkomstgolf piekt en daalt net andersom. Maar ten gevolge van de elliptische baan waarin de aarde rond de zon draait, liggen top en dal niet precies boven elkaar. Niet nu bij het begin van de winter, en ook niet bij het begin van de zomer.

Nog even de tanden op elkaar, het blijft ’s ochtends nog lang donker. Maar de dagen lengen wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *