Categorieën
tuin

Goud op de grond

Wee de woordvoerder. Volgens een naamloze woordvoerder van de gemeente Arnhem (de Gelderlander, 2 augustus 2016) is er nu een extra service voor inwoners: de Green Bag, een grote zak met hengsels, van stevig plastic, vergelijkbaar met de big bags voor bouwafval. De Green Bag is er voor bladeren en snoeiafval. Je koopt zo’n zak bij de gemeente, je gooit ’m vol, maakt een afspraak en dan wordt die zak opgehaald. Maar extra service? Niks ervan, voorheen stonden er in de herfst bladkorven langs de weg. Grote bakken van gaaspanelen waarin je bladeren kon gooien. Je kon er vanalles in gooien, niet alleen bladeren, en dat gebeurde dan ook. Dat mocht niet. Was de buurt stout, dan kreeg de buurt eerst een gele kaart en als het tijd was voor een rode kaart, dan werd de hele bladkorf weggehaald. Triest, dat onverlaten rotzooi bij het afval gooien. Voor rotzooi is een vuilnisbak. Was een vuilnisbak. Liefst de helft verdween door bezuinigingen. ‘[VVD-wethouder] Van Gastel heeft de hoop dat de inwoners van Arnhem voortaan wel twee keer zullen nadenken voor ze hun afval op straat gooien.’ Nooit zomaar je afval op straat gooien, eerst er over nadenken. En dan nog een keer. Bij de VVD is bezuinigd op denkers.

Voor € 17,50 koop je een Green Bag, en een tweede (mits tegelijkertijd gekocht) voor € 3,–. ‘In Rheden wordt de Green Bag aangeboden voor een lager bedrag en daar loopt het goed,’ zegt Steffenie Pape, lid van de Commissie Economie, Energie en Milieu (Gemeentepagina Arnhemse Koerier, wo 19-10-2016). Dat lagere bedrag is € 2,50, ook voor de eerste zak. Bedankt voor de tip, Steffenie. ‘Het is afwachten of het in Arnhem eenzelfde succes wordt,’ vervolgt Pape. In Arnhem betaal je zeven keer meer. Wordt het een succes? Zeven keer raden. Ook mevrouw Pape is lid van de VVD.

De Green Bag is wit. Hij is ook niet Little, met zijn ene kubieke meter inhoud. Nu we het toch over George Baker hebben: van het bloedbad van Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs is het maar een kleine stap naar de watersnoden van Bangladesh en dus kroop Baker met Douwe Bob in de studio voor een nieuwe opname van zijn hit om aandacht te vragen voor de Brinkercampagne. Die campagne draait om de Green Soil Bag, een jutezak – niet groen – met aarde en graszaden. Dek een dijk af met die zakken en uiteindelijk – is de hoop – krijg je een stevige groene dijk. Helaas zijn nog niet alle 50.000 ‘Brinkers’ verkocht (= gesponsord): ‘nog maar 9% te gaan’ en dat was bijna twee jaar geleden het laatste bericht.

Goudmijn

Blaadjes moet je ook helemaal niet weggooien. Het is goud wat er op de grond valt, althans dat wordt het als je er bladaarde van maakt. En bladaarde maak je zonder enige moeite door de bladeren te verzamelen, nat te maken en op een hoop te gooien. Schimmels doen het echte werk (en dat is een ander proces dan composteren). Om wegwaaien te voorkomen maak je je eigen bladkorf van bijvoorbeeld kippengaas en wat staken in de hoeken om het gaas overeind te houden. Die staken kun je weer van snoeihout maken of je gebruikt bamboestokken. Het kan nog eenvoudiger: vuilniszakken vullen met het blad, goed nat maken, onderin een paar gaten prikken om overtollig water te laten weglopen en dan die vuilniszakken in een verloren hoekje gooien en vergeten. Vergeten, zoals in ‘niet aan denken’. Het kan met gemak twee jaar duren voordat het bladaarde is. En dan heb je een prachtproduct waar je je compost luchtiger mee kunt maken of je aarde. Als het echt kruimelig is geworden dan kun je het gebruiken om je eigen zaaigrond te maken, door het te mengen met compost.

Bladaarde kun je maken van alle bladeren, zelfs van naaldhoutnaalden. Het maakt wel uit wat voor materiaal je gebruikt: naalden maken zure bladaarde, die goed is voor rododendrons, heide en bosbessen, terwijl loofhoutblad neutrale of basische bladaarde oplevert. De verrotting verloopt langzaam, het duurt eerder twee dan een jaar, en bij naalden al gauw drie jaar. Eikeblad verteert sneller dan beuk, maar details (en de bijbehorende meningsverschillen) bewaar ik voor een volgend stukje.

Overigens hoef je niet te wachten tot bladeren bladaarde zijn geworden. Je wilt niet uitglijden over een glibberige bladmassa op het tuinpad, dus veeg blad van het pad op de grond onder boom of plant en maak zo een laag die het leven in de grond beschermt tegen uitdroging en tegen vorst. Als je niets anders doet dan dit, is het toch de moeite waard. Voor ontsiering hoef je niet te vrezen: voor de lente goed en wel is aangebroken, hebben wormen en pissebedden de resten al de grond ingewerkt en verbeterd.

2 reacties op “Goud op de grond”

Had u ook zo gereageerd wanneer er een andere partij achter mijn naam had gestaan? Volgens mij zijn wij het helemaal niet oneens met elkaar. De Green bag is een goede oplossing voor veel mensen, maar wordt in Arnhem voor te veel geld geïntroduceerd. Dat is een keuze, daar ga ik niet over en ik betwijfel dan ook of het voor deze prijs een succes wordt.

Toegegeven, het is een pesterijtje, dat mij stilistisch goed uitkwam. Ik ben inderdaad geen fan van de VVD, maar heb niets tegen u persoonlijk. En die Green Bag is geen slechte oplossing. Waar ik kriegelig van word is als dingen anders worden voorgesteld dan ze zijn. Bijvoorbeeld: de overheid trekt zich terug (bezuinigt) en noemt dat dan de participatiesamenleving (troonrede 2013, uitgesproken door de koning, maar toch onder verantwoordelijkheid van de minister-president, niet toevallig een VVD’er).

Dus als je bezuinigt op vuilnisbakken, zeg dan waaruit je moest kiezen. Het argument dat je je afval van onderweg mee naar huis kunt nemen, geldt altijd, daar is geen bezuiniging voor nodig. Sterker nog: thuis kun je je afval nog scheiden. Daar ben ik een groot voorstander van. Dus enkel het klokhuis van appel verdwijnt tussen het struikgewas (als ik in een bos loop), want dat composteert prima, maar de rest neem ik mee naar huis
Zeggen dat de Green Bag een extra service is (zoals de gemeentewoordvoerder in de Gelderlander), klopt niet als het in de plaats komt van een veel makkelijkere dienst als de bladkorf. Ik vind het oprecht triest dat mensen van alles en nog wat in die bladkorven gooien. De goedwillendheid van de gemeente wordt misbruikt. Dan nog is die Green Bag niet iets extra’s, maar een vervanging (en helemaal geen slechte).
En die formulering ‘een ander bedrag’, tja, daar is het verschil echt te groot voor. Het is stukken duurder en dan hoor ik liever waarom het kost wat het kost. Gratis bestaat niet, het transport per takelwagen moet toch betaald worden, en dan liever door de mensen die van die dienst gebruik maken.
Trouwens, wat denkt u van het idee van een professionele versnipperaar/verhakselaar langs sturen of die in het snoeiseizoen met enige regelmaat op een centrale plaats parkeren? Ik bedoel die machines die in de groenvoorziening worden gebruikt. Voor die service zou ik graag betalen, want dan heb je in no-time een zak vol fantastische mulch, geweldig voor in de tuin en goed voor het milieu. Geen grote zakken nodig (in mijn achtertuin wel plaats, maar daar kan die takelwagen niet bij en in mijn voortuin heb ik weer geen plaats voor een Green Bag), en geen transport naderhand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *